Berjimat cermat.

>> Tuesday, June 10, 2008

Ahad lepas kami mengemas rumah lama. Sebelum start kerja yang confirm letih, kami breakfast dulu. Ahmad makan roti canai saja. Dia terkejut harga roti canai dah naik seringgit sekeping.

Aduh. Berat ni.

Harga minyak naik, sudah tentu harga barangan lain pon naik. Sungguh bodohlah orang-orang kat TV dan suratkhabar tu kata, peniaga tak boleh naikkan harga barangan. You all takde economic sense ka?

Bab minyak kami tak terasa sangat. Sebab rumah kami dekat. Sepelaung je dengan ofis. Kalau tanak naik kereta, boleh naik LRT. Jalan kaki ke stesen LRT 5 minit saja. Nak pegi shopping pon segalanya dekat. Pegi masjid boleh naik moto. Nak pasang NGV pon macam tak berbaloi.

Tapi cost of living yang lain-lain, terasa jugalah. Nak marahkan orang-orang tu yang ada hati suruh kita ubah kehidupan sedangkan diorang hidup dengan lavishnya pon tak guna juga. Terpaksa ikut saja cadangan orang-orang yang bernas tu.

Jadi pagi-pagi saya dah memasak. Goreng roti canai beku berharga RM2.99 lima keping. Panaskan sardin semalam. Masak sup sayur dan nasi untuk bekalan tengah hari.

Mak saya bagi cadangan lagi bernas. Pagi-pagi goreng lempeng saja. Tepung sekampit baru seringgit lebih. Bubuh telur sebiji dan secawan air. Jimat!

0 comments:

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP