Baby Human vs Baby Cat.

>> Tuesday, August 17, 2010

Si anak kucing mengintai di belakang bakul. Badannya tunduk menyembah bumi. Bola matanya yang kelabu tertancap kemas pada sasaran. Telinganya tegak ke langit. Ekornya yang panjang menggeletik kiri kanan.

Sasarannya, seorang bayi berusia 11 bulan, duduk bersimpuh tenang. Memerhatikan anak kucing itu bersedia untuk menerkam.

Perbandingan fizikal mereka umpama David menentang Goliath. Umpama Sang Kancil melawan Sang Gajah. Umpama kapal terbang Pasukan MAT bertempur dengan Raksasa Gorgon sebelum tibanya Ultraman [maklum sahaja hero memang muncul di akhir-akhir, baru bergaya]. Siapa mangsa, siapa pemangsa? Nampaknya anak kucing itu berbesar hati menyangka dirinya pemangsa.

Dia mula menyerang. Lariannya bersungguh-sungguh. Kaki-kakinya yang empat bagaikan tidak mencecah tanah. Ekspresi wajahnya bersemangat bak seorang jaguh sukan. Tangan sasaran mula menggawang sebagai pertahanan. Beberapa langkah di hadapan sasaran, anak kucing itu membelok.

Sabar sahajalah. Yoyoan kau Kiki, tetapi menyerah kalah di saat akhir. Tahu takut :-p

Nota: Yoyoan itu bahasa jawa. Maksudnya, bukan main beria-ia.

Aneh betul. Maryam tidak takut langsung, walaupun sudah berapa kali dicakar. Kiki yang kasihan. Ditenyeh kepala, ditekan perut, ditarik ekor. Tetapi, Kiki pun satu, tidak serik-serik. Sudah tahu ada pengganas, lagi mahu datang dekat :-p

4 comments:

Manggapintu 9:24 am  

haha!cayalah maryam... u go girl!

eLLe 1:17 pm  

uik..anak saya pon nampak kucing, bersungguh2 mengesot ke arah kucing siap mulut bising..kucing pon lari sbb takotkan die...

tp saya pon takot gak, dapat si kucing ditenyeh2, digengam2 kuat, kena lak cakaran or gigitan..tu yang tiap kali sebelum sampai ke kucing, saya dah tarik..so dengar je laa dhia menangis marahh di halang perbuatannye..sabar je la..

Lynn 6:38 pm  

keluar topik sikit: arwah bapak aku sebut "yo yo oh", not "yoyoan". tapi maksud dan effectnya sama.

sekian. heheheh

aida 5:35 am  

aku rasa ada rasa hasad dengki vying for kak tini's attention between maryam n kiki

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP