Puding Roti Coklat
>> Thursday, May 05, 2011
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula
2 sudu besar gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 cawan mentega cair (boleh digantikan dengan minyak masak/mazola)
3 cawan susu segar perisa coklat
10 keping roti (dibakar dan dipotong kiub)
1 cawan kismis (jika suka)
Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar 180 darjah celcius.
2. Pukul telur.
3. Masukkan bahan-bahan lain kecuali roti dan kismis, dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan roti dan kismis ke dalam adunan dan kacau perlahan-perlahan. Tuang adunan ke dalam loyang.
5. Bakar selama 30 minit di rak bawah. Selepas dibakar semalam 30 minit, tutup dengan kertas aluminium (untuk mengelakkan hangus) dan bakar semula selama 20 minit.
Untuk yang tidak mempunyai pengadun, jangan risau. Boleh gunakan pengisar. Saya pun menggunakan pengisar kerana ia lebih senang. Paling penting, pinggan mangkuk yang perlu dibasuh pun sedikit saja. Dasar kurangupaya!
Jika tidak suka coklat, boleh saja gantikan susu segar perisa coklat dengan susu segar biasa. Kalau mahu bereksperimen, cubalah guna perisa lain seperti strawberi, kopi, dan lain-lain. Entah apa rasanya :-p
Boleh dimakan begitu saja, atau dengan susu cair/susu segar.
3 comments:
aku ada byk roti lebey kat umah..lagi baik kasi ko buat puding kan? hehe
macam sedap jerk..kena try nih..
is an interpretation of the famed Half Dome rock formation in Yosemite National Park. [url=http://www.cheapnorthfacejacketsales.com/]north face sale[/url] Cheap north face jackets outlet truncated history stretching go back [url=http://www.discontnfjacketsclearance.com/]north face fleece clearance[/url] The North Confront expanded in the 1980's to to create a line of excessive skiwear,
Post a Comment