Panggilan.

>> Thursday, August 25, 2011

Katakanlah Mat Salih sebut, "I have found my calling," agak-agak boleh tak Melayu cakap, "Aku telah menemui panggilanku"?

Bunyinya macam pelik, kan? Ini terjemahan secara langsungkah, Hartini?

Nanti dulu.

Tengok ini apa kata Prof Abdullah Hassan dalam bukunya, Kamus Simpulan Bahasa.

Panggilan hidup = kecenderungan hati untuk melakukan sesuatu pekerjaan.

Panggilan jiwa = serupa dengan panggilan hidup.

Jadi tak salah kalau 'I have found my calling' diterjemah kepada 'Aku telah menemui panggilan hidupku/jiwaku'.

Menarik bukan, melihat banyak persamaan simpulan bahasa dan peribahasa bangsa-bangsa di dalam dunia ini :-)

4 comments:

aida 11:25 am  

aku telah menemui jalan hidupku?

Mynie 4:35 pm  

penggunaan 'panggil' tu macam: saya rasa terpanggil untuk ...
so, setuju dengan panggilan hidup/jiwa :) kalau seruan?

ieka 9:51 am  

kak tini, harini besday anak kak tini maryam kan? hehe happy 2nd birthday maryam! :p

knv 8:22 am  

my calling tu bukan macam dapat hidayah ke?

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP