Buku Baru.

>> Tuesday, August 04, 2009



Belum sempat dibaca :-)

*****

I was flipping through Cahayaku to check on Ameer's reading progress. Fatimah came and sat on my lap. She then looked at the book cover intensely. Uh oh. A war is bound to happen.

There's a name on the cover. It spells FATIMAH AZZAHRA.

"Hey, wait a minute." Her finger ran through the alphabet.
"Look, Mama. This is my name."

Uh oh.

She then flipped the book to look at the pages.

"Wait a second. This is mine. AMEEEEERRRRRRR!"

She ran into the room where her brother was watching cartoon. I heard her demanding an explaination.

"Tapi saya nak belajar."
"Kenapa pakai buku adik cot cet cot cet."

Ngee. Ameer sounded in despair. I quickly dashed into the room to his rescue. You should never mess with Fatimah's temper.

"Fatimah, Mama yang masukkan buku tu dalam beg abang. Kasi la abang pinjam. Adik kan baik."

"Ha ye laaaa."

Fuh lega.

By the way, Fatimah really amazes me with her conduct of English. For a four-years old kid whom parents speak Malay at home, and go to Malay-medium nursery, her English is quite impressive. And her English sounds quite British, especially the way she says LOVE hoho. Thanks to Playhouse Disney, people!

psst.... gian tulis karangan BI wahahahaha.

7 comments:

Ummu Auni Afif 9:59 am  

kak tini, aku nak pinjam dua buku tu, plus apa tu buku economist ko tu. berjanggut dah tunggu, hehe

tinidewi 10:05 am  

aik. aku tak sempat baca lagi dah ada org booking wakakaka.

psst.. aku nak pinjam buku ain maisarah mung.

Ummu Auni Afif 10:57 am  

ok ok bawa buku economists hang tu :P

Nuha 2:27 pm  

ko kan pn mmg terer BI dari zaman stf dulu so x heran la turun kt anak ko.

Nida 9:43 pm  

dua buku kat atas tu tajuknya cukup mengancam..

Kemana jatuhnya kuah kalau tak kat atas nasik ;)

psssst...karangan BI lagi smooth to read compare to in BM...eheh..

tinidewi 10:23 pm  

nuha,
err ek? tahap mana la terernya BI aku pon :-p

k.ida,
on storytelling part, i'd say i prefer prof MKI lagi :-)

psstt... kasi la semangat kat adik ni skit :-p

YUZIE AMIR 3:43 pm  

saya pun guna buku cahayaku tapi itu la ngajarnyer on off ikut mood mak..bkn mood anak hehehe
hmm tapi mmg playhouse disney tu betul2 buatkan anak2 senang blajar english..dan kalo fatimah slang british..haziq lak semua slang ada american ada..tapi tak tahannya ada plak slang spanish..ni sebab tgk handy mandy dgn dora bnyk sgt lahh.
too much playdisney pun ada gak problemnya..dulu saya pelik gak bila ckp dgn haziq melayu dia pandang je muka kita..rupanya dia xpaham.bila da masuk sekolah baru reti.Tu la mak dia asik layan baby jer..tv yg jadi nanny.

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP