Hari Minggu.

>> Sunday, August 02, 2009

Hari minggu yang produktif dengan aktiviti di dapur. Hasilnya? Kek Keju, Kek Coklat dan Puding.

Kek Keju
Nota buat Aini: Kek Keju ini menggunakan resipi yang kuberi. Sila check email OK?

Semuanya sedap ahaks. Masuk lif, silalah tekan sendiri :lol:

Ini gara-gara Aini. Mula-mula dia tunjuk gambar dalam blog, aku tak ambil pusing. Kemudian dia ajak pergi Bake With Yen. Hampir-hampir tergoda. Tapi iman masih kukuh di dada :-p

Alih-alih dia tunjuk gambar chocolate chips cookie. Ngee walaupun warnanya tak jadi coklat, iman aku sudah mula goncang.

Yati pula dapat oven baru dari suami. Wah ini tak jadi. Semua orang dah tunjuk taring masing-masing. Aku pon kena "join the boat" kata orang putih. Kebetulan segala bahan ada di dapur [hampir luput tarikh!]

HAHA peer pressure sey! :-p

17 comments:

y@tipruzz 8:02 am  

nampak lazats chizcake mu itu :) tu chizcake cam la boheme yg rm10.90 tu ker? nampak cam bukan fully guna cream cheese...

Hartini 8:44 am  

ehem. tak fully guna cream cheese katamu? 3 philadelphia OK? tepung pon aku masukkan 3 sudu sajork. takde makna OK? homemade cheesecake taraf RM10.90, seketul phil saja dah RM11.90 :-p

psstt... ada resipi cheesecake letak buah ceri tak? semalam SIL aku beli buah ceri gemok2 cantik sey warna purple plum gitu. aku pow bawak balik wakakakaka.

Tyha 9:13 am  

Sedapnya nampak...nanti bila2 gi umah Eni ke Eda ke bawak kek ni...soh derang call akak...gerenti I dtg...kekekekekeke

y@tipruzz 10:04 am  

ic ic. gitu mmg sgt berkrim disukai ramai lah hehe. Igtkan light cheesecake cam la boheme tu sbb nampak cam gebu semacam je :)

sedap ke cheesecake letak ceri? i dun like cherry hence never try that b4. wat la vanilla flan ke letak ceri+whip cream di atas..sure lazatsss!

y@tipruzz 10:06 am  

opps lupa ckp, cheesecake saya langsung x guna tepung. Tapi sy tingin nak wat cheesecake la boheme tuh...light and tak muak gitu. Seketul bulat rm10.90 tu 2 hari bley habis hehe

Farra 11:01 am  

kak tini, saya tgk aje cheesecake u itu, i dah tahu it's heavy cheesecake...same mine, mesti kene letak tepung 2/3 sudu tepung untuk imbangkan sedikit cheesecake...if all cheese rasa muak sgt la for me

yati~yg la boheme tu kalau tak silap senang jek..guna sponge cake mix campur ngan cream cheese 250gm...try la buat

Hartini 11:26 am  

tyha,
kuikuikui setahun sekali boleh la buat cheesecake ni. mahal sey bahan-bahannya :-p

yati,
ha ah ek? menarik gak buat puding. selalu puding ku letak dairy whipped cream dengan peach sajork. sebab ahmad & zahra suka pelahap peach.

farra,
ehem ehem. boleh la share resipi cheesecake la boheme tu. kot la nak kasi tyha rasa... murah skit ongkosnya WAKAKAKAKA. dasar stemet!

y@tipruzz 12:16 pm  

farra - letak ape lagi? spongcake mix, cream cheese, egg kena letak dak? pastu letak blueberry kat atas perghhh lazatnyerrr ku dahla pose neyhhh isk isk

Ummu Auni Afif 1:25 pm  

teuja la pula tgk gambar kek mu
hohoho

Hartini 2:09 pm  

apa lagi... jumaat ni singgah ler bake with yen. Cream cheese murah kat sana. Ko beli 1 kg terus wakakakaka.

Hartini 2:13 pm  

psst, aini.. kalo ko tanak cheesecake ko ada tompok2 hitam cam aku tu, ko guna electric mixer kay? aku punya ada tompok2 sebab batter tak smooth, godeh pakai tangan la katakan :-)

and ko jgn mengada keluar dari oven terus nak ngap. cheesecakenya tak jadi lagi.... kena masuk peti sejuk dulu. jgn jadi mcm zahra, aku dah kata kek tak jadi lagi, dia guling2 nak jugak. lepas tu ada hati bagitau aku, "Mama, kek mama tak sedap." Sabo je la kan :-p

Nida 2:19 pm  

X nak share ke resepi cheese cake tu? K.ida x pandai buat cheese cake but my hubby loves cheese cake so much...eerrrk, nampak sgt isteri x solehah..hihihi..

Farra 2:22 pm  

yati~ exactly ikut resipi spponge cake tu..so mmg ada telur, hanya tambah cream cream aje kene putar dan campurkan dgn sponge cake mix yg dh dipukul

bakar kene steam bath gak..aku dh buat few times...nyummmmm

rindu la kat BWY! haha

y@tipruzz 2:28 pm  

wokey beb trimasssss! kalo singgah yummie akan ku beli tepung mix itu yeyeyey terliurnyer aku!

Hartini 2:49 pm  

oooo cheesecake la boheme tu kena steam bath ek? kalau tak steam bath aci tak?

k.ida, nanti tini bubuh OK resipi cheesecake tu. insya allah senang kak. main campak2 yo. it's not like making traditional sponge cake atau kuih bahulu yg memacam rules tu. spongecake pon sekarang org dah tak guna stail traditional, beli spongecake mix kat BWY je sonang. main campak2 je, tekan punat mixer. tak payah nak stemet "pukul putih telur sehingga kembang" or "kaup balikkan adunan seolah2 menulis nombor lapan dengan sudip besi" segala :-p

Nida 3:31 pm  

my dear..i like resepi campak2 @ lazy2 style..muakekekek...btw, kat sini no BWY..swiss roll yg begitu senang dicarik kat m'sia pun tarak..dulu, k.ida buat trifel guna swiss roll. Kat sini, sekali tu jumpala cam swiss roll kecik2 utk budak2 mkn, k.ida letakla cam biasa2 buat kat M'sia, hancuq swiss roll tu cam makan puding yang ada bijik2 kecik bertepung..hampeh betulll..i have no mixerla my dear...takut betul nak suggest to my hubby to buy yg berkait rapat dgn alat perkakas masak2, kot hangat2 taik ayemmm..heheh

p/s: but u have to give me the recipe wokeh?

Ummu Auni Afif 8:08 am  

kak tini, apa lagi u want to go to bake with yen kah?
boleh jer. aku drive, hohoho

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP