Fatimah dan Tadika.

>> Wednesday, January 05, 2011

Tiga hari berturut-turut tadika Fatimah menjalankan orientasi. Belum belajar apa-apa. Sekadar bersuaikenal dengan rakan-rakan dan suasana tadika. Cikgu pesan, sesi orientasi berakhir jam sepuluh pagi. Khamis baru kelas bermula.

Isnin kereta kami rosak, jadi Fatimah ponteng tanpa rela. Selasa pula, saya hantar jam 8.30 pagi. Sementara itu, saya dan Maryam lepak di Surau Mawaddah. Dekat jam 10, kami dah terpacak depan pagar. Cikgu pesan lagi, kelas mula jam 8 ya, kak. Eh, dalam surat tulis jam 8.30 pagi. Itu surat lama katanya. Arahan kerajaan semua prasekolah bermula jam 8, berakhir jam 12. Baik, cikgu!

Rabu, awal pagi lagi abahnya sudah menghantar dengan menaiki motor. Mama kasihan pada Maryam, pagi-pagi sudah hendak berangkut ke sana ke mari, jadi abah jadi galang ganti jadi supir. Jam sepuluh Mama pun ambil Fatimah. Kali ini, tiada lagi pesan cikgu. Tapi, Fatimah kata:

Mama, boleh tak Mama jangan datang cepat sangat? Saya baru nak main dengan friends. Boleh tak Mama ambil saya pukul 5 setengah, when school is over?

Ewah-ewah. Mengada kamu, ya? Mama rasa berbangga dengan semangat kamu yang menyala-nyala, nak. Tapi kamu tunggulah tahun hadapan. Mama masukkan kamu sekolah kerajaan. Keluar pagi, petang baru balik :-p

p/s: Yang akak pelik, macam mana Fatimah boleh tahu "pukul lima setengah"?

6 comments:

aida 4:21 pm  

Haha fatimah byk akal. Kalah jati diri seoranh anak perempuan

Farra 5:00 pm  

fatimah anak mat salleh! :p

Ummu Auni 5:34 pm  

pandai betul fatimah. hihihi. aku suka alasan dia mahu main dgn friends :-P

knv 6:25 pm  

apsal amik pukul 10 lak?

tinidewi 7:08 pm  

aida: org dok ingat dia kakak, ameer adik!

farra: mat salleh kunun hidung jambu air kih3x.

ummu auni: dia mcm tak heran berpisah dgn familynya :-p

knv: orientation lagi. khamis baru start 8 - 12.

Lynn 10:00 am  

OK la tu... dia enjoy pergi school hehe

  © Free Blogger Templates Skyblue by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP